Het grootste en tevens populairste eiland van Griekenland is Kreta, waar ieder jaar duizenden toeristen van over de hele wereld heen reizen. Kreta is te groot om in een week te verkennen, reizigers boeken veelal langere weken en/of komen jaarlijks terug om op Kreta vakantie te vieren.

Voor elk type reiziger is er wat te beleven

De Kretenzers zijn bijzonder gastvrij en toeristen komen dan ook niks tekort op Kreta. In de grotere toeristenplekken is er altijd wel een hotel, pension of hostel te vinden en bijna in iedere straat een eetgelegenheid waar je lokale gerechten kunt bestellen of echte Griekse wijn kunt drinken. Op Kreta is er veel natuurschoon en iedere reiziger zal zich volop vermaken en vergapen. Ontdek de prachtige afgelegen dorpen in de bergen, geniet van de waanzinnige mooie bounty stranden en bezoek de sfeervolle havens en in de avond het bruisende uitgaansleven. Kreta heeft een rijke cultuurhistorie van ruim 9000 jaar. Op veel plaatsen kun je de resten uit de oude beschaving, de Minoïsche tijd en later de Romeinse periode aanschouwen.

Bezienswaardigheden top 5 Kreta

Samariakloof

De beroemde kloof op Kreta is een van de populairste bezienswaardigheden op Kreta. Tijdens de wandelexcursie kun je beter goede wandelschoenen aantrekken en vroeg aan de trip beginnen, omdat de temperaturen in de middag flink kunnen oplopen en de tocht ongeveer zestien kilometer is! Naast de Samaria en de Imbros kloof zijn er meerdere kloven op je wandeltocht die je mag bewonderen.

Knossos

Als je van geschiedenis en oude beschavingen een liefhebber bent, dan is een bezoek naar de plaats Knossos waar het paleis staat iets wat je zeker moet zien. Knossos is al eeuwenlang een verlaten plek, waar je de restanten en archeologische opgravingen uit de Minoïsche tijd kunt zien, waarbij het een authentieke gevoel bij je teweeg brengt. Je waant je echt in de oude beschaving, waar de tijd niet verder is gegaan. In de hoofdstad Heraklion zijn de overige vondsten in het Archeologisch museum te zien, wat tevens het belangrijkste museum van Kreta is, waar je de hele geschiedenis van Kreta terug kunt vinden.

Chania

Naast de hoofdstad Heraklion is Chania de tweede stad op het eiland. Chania wordt liefkozend door de Kretenzer de diamant van Kreta genoemd. De stad is in Venetiaanse stijl gebouwd, waarbij de Venetiaanse vuurtoren centraal staat. Openluchttheaters, de Burcht en het Byzantijns museum zijn de populaire bezienswaardigheden onder de toeristen. Rond de haven zijn er diverse gezellige café’s en restaurants die je via een lange wandelpromenade bereikt.

Arkádi-klooster

In de stad Rethymmon ligt op een hoogte van 500 meter boven de zeespiegel, het heilige klooster van Arkádi. Het klooster bestaat al sinds de dertiende eeuw en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Kreta. Dit indrukwekkende monument wordt door de bewoners als zeer belangrijk beschouwd, doordat het staat voor de onafhankelijkheidsstrijd tussen de Turken en de Kretenzers.

Dikteon grot

Dwaal af in een van de grootste grotten die op Kreta te vinden zijn en laat je verwelkomen door de ‘grot van Zeus’. De druipsteengrot is voor echte avonturiers die niet bang zijn om steeds verder de diepte in te lopen. De grot zit vol stalactieten en stalagmieten en is pas sinds 1900 ontdekt door een Britse archeoloog.